Aktualni sat 15 sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica

Rekonstrukcija infrastrukture u centru grada

Vijećnik LNM, Ante Juričev Grgić na aktualnom satu 15 sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica:

” Ponukan učestalim upitima građana oko radova na infrastrukturi u odvojcima koji vežu ulicu Dulcin sa ulicom Obala Juričev Ive Cota, te problemima oko dobivanja priključka za vodu u centru grada, ”odlučija” sam napraviti malo istraživanje radi tih istih upita, i da se pobliže upoznam sa samom problematikom otišao sam u Vodovod i odvodnja Šibenik d.o.o sa pitanjem stvarnog stanja infrastrukture u centru Vodica i došao sam do poražavajućih podataka koje moram podijeliti kako sa vama uvaženi kolege tako i sa građanima, i naravno slijedom toga otvaraju se razna pitanja.”

”Dakle, točno je, da je Vodovod Šibenik odlučio odbiti sve nove zahtjeve za priključak na vodoopskrbu zbog stanja tj. kaosa koji je u infrastrukturi centra Vodica jer zahtjeva nužnu i hitnu rekonstrukciju zbog dotrajalosti cijevi starih preko pedeset godina koje su negdje samo deset centimetara ispod površine, zatim poraznog stanja kanalizacijskog sustava koji je ustvari betonski kanal koji se kako ”di” spaja i sa oborinskim kanalom ili obrnuto, jednom riječju –  kaos. U ulici Dulcin stanje je najgore, jer se infrastruktura nalazi ispod razine mora, zub vremena, more, korozija, učinili su svoje. Godinama zanemaren sustav pušta i curi na sve strane, naravno da se nameće pitanje zašto nije napravljena rekonstrukcija? Ljudi su bili, i još uvijek su prepušteni, da sami o svom trošku rade mikro rekonstrukcije… zadnji slučaj vlasnik kamene kuće bivše ”Malo Misto” u blizini Fine, da pojasnim Vodovod i odvodnja ne daju priključak bez odrađene rekonstrukcije od strane Grada, Grad je ne planira, solucija je da građani plate svojim novcem mikro rekonstrukciju, ako je moguća i u kojem obimu…. primjer ako to sada netko želi u ulici Dulcin mora platiti rekonstrukciju cijele ulice.”

 

 

 

 

 

”Dakle godine prepuštanja improvizacijama i ”nadolcavanju” na već preopterećeni sustav su učinile svoje. Morate znati Vodovodna cijev ide samo duž glavne ulice Dulcin na koju su ”nadolcavanjem” spojeni svi korisnici u odvojcima prema ulici Obala Juričev Ive Cota, u ulici Obala Juričev Ive Cota , Herfordskoj ulici i donjem dijelu ulice Hrvatskih Boraca koja kao i gore navedene nema svoju zasebnu vodovodnu cijev i nije je nikad imala,isto tako postoji cijev u ulici Ante Poljička i ulici Pamukovič Kamila na koju su ”nadolcavanjem” spojeni svi korisnici u Ivasovim dvorima i preko Ivasova dvora gornji dio Ulice Hrvatskih Boraca i tako dalje da ne spominjem staru jezgru, to je strašno za ne ”povirovati”. Što se čeka i dokle će se čekati ? U Tribunju su svoje riješili u godinu dana… je, grubo je kad su ulice raskopane, vjerojatno će biti negodovanja, ali to nije izlika …vodovodni sustav je neophodan i životno važan, da ne govorim o zdravlju, kakvu vodu pijemo, što kola u cijevima i čime je zasićena voda koju pijemo, u cijevima koje su pune ”ruzine”, kamenca, zemlje, oljuštenog cinka, olova, mora i ne usudim se pomisliti fekalija u cijevima koje je ”poija” zub vremena. Svjedoci smo činjenice da skoro svaki umrli u gradu je bolovao od zloćudnih bolesti, umiru sve mlađi i mlađi… Da li je voda koju pijemo zdrava i zašto prepuštamo stvari slučaju i ne učinimo ono što možemo i moramo učiniti? Jer, vodu iz centra piju i oni u periferiji i sve je povezano…Apeliram Gradonačelnice i na Vas kao branitelja i ženu koja je provela tolike godine u zdravstvu da stanete u zaštitu života i zdravlja. Pa mi smo turističko središte, od toga živimo…. ”aloooo”… Vodice grad vode….”

 

 

 

 

 

”Plaćamo u računu za vodu 3 kn po kubiku vode u stavci naknada za razvoj ,pitanje je zašto ili još bolje kako je moguće da rekonstrukcija nije odavno napravljena u centru grada, što se radilo svih ovih godina tj. što se nije radilo? Koliko se novca iz sredstava naknade za razvoj vodovoda i kanalizacije, proračunskog novca i novca komunalnih davanja do sada utrošilo na rekonstrukciju, a koliko na nove priključke koje je samo ovo gradsko vijeće ove godine izglasavanjem odobrilo, ako se ne varam za 120 novih korisnika, a rekonstrukcija centra kad,kad,kad? Pitanje je i da li su uopće ovi odvojci ulice Dulcin bili planirani za ovu godinu ili su rađeni na pritisak oporbe pa da se eto zamažu oči ? Kada će se i hoće li se napraviti rekonstrukcija glavne ulice Dulcin duž koje se nalazi glavna dovodna vodovodna cijev stara preko pedeset godina?( …na koju se spajaju ovi spomenuti odvojci što je samo po sebi paradoks spoji novo na staro) Koliki je troškovnik?  Da li se mijenjao tijekom izvođenja radova?  Koji su planovi i projekti vezani za infrastrukturu za nastavak ove tekuće i slijedeće godine?  Kad će početi i koji su rokovi? To mi odgovorite, a detalje vas molim napismeno. Žalosno je da ove podatke vi znate i vrlo dobro ste upoznati svih ovih godina.”

 

Pitanja vijećnika LNM, Ante Juričev Grgića i odgovori vladajućih:

 

 

 

 

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca