Aktualni sat 22 sjednice GV Grada Vodica

Bazne stanice

Pročelnik Lugović: ”Ne mora biti ”priljubljen” uz njega ako je 5G mreža, to je mreža koja pokriva Županiju.”

Prva tema na Aktualnom satu 22 sjednice GV Grada Vodica, vijećnice LNM, Meri Bandl Valeš:

Vijećnica LNM, 2018. godine postavila je prvi put pitanje vezano uz bazne stanice, i to na dvije ili tri sjednice, ali nije dobila konkretan odgovor. Nakon toga, vijećnica je uputila Zahtjev za pristup informacijama 25.03.2019. koji je Tajnik Grada, odnosno Osoba za informiranje – odbio. Vijećnica je uputila i Žalbu Povjereniku za informiranje u Zagreb, koja joj je odobrena, jer je bila osnovana, te je nakon toga dobila informaciju od Grada – da Grad ne posjeduje informacije o mjerenjima štetnog zračenja, odnosno da takva mjerenja nikad nisu izvršena od kada su bazne stanice postavljene u Vodicama. Tek nakon toga, Grad iznajmljuje MEP sustav 29.11.2019.  za mjerenje štetnog zračenja, s time da je bio postavljen najprije na zgradu ambulante gdje ne postoji bazna stanica, a nakon nešto više od 2 mjeseca na ravni krov u ulicu Ljudevita Gaja.
Pitanje koje je tada vijećnica postavila gradonačelnici su bila bazirana na pozicije koje će obuhvatiti mjerenja tog sustava, dakle kod policije, kod dječjeg vrtića, hotela Olympia, hotela Imperial, hotela Punta, u Selinama, odnosno sve pozicije gdje se bazne stanice nalaze. Odgovor gradončaelnice je bio da je ing. Ivan Meštrov oformio stručni tim koji će odrediti pozicije mjerenja koje obuhvaćaju navedene bazne stanice i da će vijećnica odgovor dobiti u pisanom obliku. Od odgovora i pozicija, vijećnica je dobila samo 2 lokacije, i to zgradu Ambulante i ulicu Ljudevita Gaja, a o ostalnim pozicijama nije bilo ni spomena.

S obzirom da je MEP sustav iznajmljen na 3 i po mjeseca, po cijeni od 19 500 kn +PDV, a da je u tom periodu povremeno bio i isključen i nije radio, te da je nakon predviđenog roka povremeno radio do početka šestog mjeseca, vijećnica je pitala koja cijena će u konačnici biti plaćena Institutu Končar, da li navedena cijena ili u duplom iznosu? Zbog čega je MEP sustav iznajmljen i zbog čega je utrošen novac poreznih obveznika kada mjerenja nisu izvršena na pozicijama koja su građani zahtijevali?

Pročelnik Lugović: ” Dakle, ukupna cifra je 19 500 kn + PDV i ona je konačna. Što se tiče mjerenja, tu ste malo kontradiktorni. Dakle ako se bojimo 5G mreže, jer ona odašilje nadaleko i naširoko to zračenje onda i ti instrumenti ne moraju biti priljubljeni točno uz tu mrežu, jer mogu očitati neka zračenja. Mi smo sva očitanja zračenja javno objavljivali na našim stranicama. Svaki građanin koji je želio znati koliko ga zrači mogao je pogledati taj podatak. Znači, javno su objavljena mjerenja i zračenja i nije bitno je li ta stanica ”ciko” ili 2 metra ili na visini toga, dovoljno je udaljena da može kvalitetno izmjeriti.”

Bandl: Oprostite, ali Vi mi niste odgovorili na postavljeno pitanje, zašto taj MEP sustav nije bio postavljen u ulicu Lasan Ante Kabalere, odnosno u blizinu policije da se vidi koliko je točno zračenje?

Pročelnik Lugović: ”Odgovorio sam Vam. Ne mora biti priljubljen uz njega ako je 5G mreža, to je mreža koja pokriva Županiju. Nije nužno da je na 1 metar uz njega. Osim toga i sami mjerači su rekli da je to nebitno, bitno je da ga ima u vizualnom kontaktu.”

Na Infovodice objavljen je članaka pod nazivom:

„Špekulacije“ na svjetskoj, a i vodiškoj razini

https://www.infovodice.com/aktualno/14202-kako-je-opticki-prikljucak-hotela-scala-postao-strah-i-trepet-od-5g-mreze.html

Da li su ovo bile špekulacije ili još jedna od obmana javnosti od strane Infovodice, jasno se vidi u odgovoru Pročelnika Lugovića, koji po prvi put spominje 5G mrežu. Prema njegovim izjavama, možemo zaključiti da je Šibensko-kninska županija potpisala neki sporazum o uvođenju 5G mreže i da Grad Vodice radi sve u tom pravcu kako bi ta mreža danas-sutra bila uvedena. Osim toga, s obzirom da imamo zadnji slučaj na hotelu Scala i najnoviji na zgradi ex. Dekor na kojima je bazna stanica zakamuflirana, postavlja se i logično pitanje, da li su to glavni odašiljači za 5G mrežu?! Činjenica je da su sve ostale bazne stanice vidljive ”golim” okom, dok su ove dvije bazne stanice obavijene nekim materijalom kako ne bi bile vidljive javnosti. U prilog ovoj sumnji ide i činjenica da se bazna stanica na ex. Dekoru donijela pod okriljem noći, a montirala uz prisustvo zaštitara.

Sve o ovom temi možete vidjeti ovdje:

Slika nove bazne stanice u Vodicama postavljene prije mjesec dana u ACI marinu Vodice:

Prije  izlaganja prve teme na Aktualnom sati 22 sjednice GV Grada Vodica, vijećnica LNM, Meri Bandl Valeš zatražila je od Predsjednika GV Grada Vodica, Marina Mikšića, odgovore na pitanja koja nije dobila unazad 2,5 godine i pitanja unazad nekoliko mjeseci iako su joj od strane Grada trebali biti dostavljeni pismenim putem.
Vezano uz pitanje – Preljevna jama, izgradnja na terenu koji nije bio imovinsko pravno riješen i bacanje novca poreznih obveznika te izgradnja druge preljevne jame, ponovo nema odgovora od Dogradonačelnika, te je ponovo rekao da će pogledati snimku i očitovati se po tom pitanju.
Vezano uz pitanje vlasništva tvrtke Minigradnja sa kojom je Grad sklopio ugovor o izgradnji vrtića u vrijednosti oko 30 000 000 kn, Pročelnik Lugović je odgovorio da je vlasnik i direktor Mile Perica bez obzira što na Googlu postoje i drugi podaci.
Vezano uz pitanje Izvješća o radu i financijskog izvješća Nogometnog kluba koja je zatražila vijećnica s obzirom da Grad za tu udrugu izdvaja 500 000 kn, Predsjednik GV Marin Mikšić koji je ujedno i predsjednik tog kluba, izjavio je kako vijećnica nema pravo na ta izvješća, što nije točno, s obzirom da se radi o novcu iz gradskog proračuna.

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca