Aktualni sat 22 sjednice GV Grada Vodica

Faust Vrančić i Pučko otvoreno učilište

Druga tema Aktualnog sata 22 sjednice GV Grada Vodica vijećnice LNM, Meri Bandl Valeš:

Na početku izlaganja svoje teme, vijećnica je obavijestila nazočne da je ovu temu uzela iz razloga što zbog zdravstvenih razloga nakon aktualnog sata neće moći prisustvovati sjednici na kojoj su ove dvije gradske ustanove na dnevnom redu.

Vijećnica je u toku dvije godine glasovala protiv usvajanja izvješća o radu i financijskog izvješća vezano za obje gradske ustanove. Razlog tome je što uvidom u službene stranice Fausta Vrančića vijećnica nije našla dokumente potrebne za normalno funkcioniranje ove gradske ustanove. Što se tiče Pučkog otvorenog učilišta, ova gradska ustanova nije imala ni svoju službenu stranicu, kao ni sve potrebne dokumente .

S obzirom da je vijećnica još prije dvije godine uočila nepravilnosti za te gradske ustanove, zatražila je putem Zahtjeva za pristup informacijama upućenim Osobi za informiranje i Osobi zaduženoj za nepravilnosti u Gradu Vodicama očitovanje jedne i druge ravnateljice ustanova, te zatražila javno  objavljivanje određenih dokumenata koji su potrebni za uredno poslovanje tih gradskih ustanova.

Uvidom u dokumentaciju Memorijalnog centra Faust Vrančić vijećnica je uočila da Izvješća o pravu na pristup informacijama za 2016 i 2017 nema, za 2018 i 2019 je stanje nula, naravno kad takvog obrasca nije ni bilo pa nitko nije ni mogao uputiti zahtjev. Na stranici te gradske ustanove sada postoje svi obrasci Zahtjeva za pristup informacijama, ali nedostaje obrazac za Žalbu. Isto tako postoje Izvješća za 2015., 2016., 2017., 2018. i 2019. godinu. U izvještajima Memorijalnog centra Faust Vrančić konstantno se spominje problematika nedostatka prostora, odnosno da postoji zgrada u vlasništvu Grada ”Dva bunara” koja bi bila potrebna za raznorazne radionice i sl. Međutim, u svim izvještajima ravnateljice spominje se sudjelovanje u nekim aktivnostima koji su na nivou države, dakle, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture te Turističke zajednice županije Šibensko-kninske, ali nedostaju samostalni projekti i ideje same ravnateljice kako bi se opravdala potreba za navedenim prostorijama i eventualnim prihodima tog centra za obnovu istih uz sudjelovanje Grada. Osim toga, usklađivanje nekih akata, Statuta, polaganje nekih ispita, odnosno tečajeva koji su potrebni za funkcioniranje Memorijalnog centra su obavljeni tek na kraju 2019. godine i u veljači  2020. godini.

Što se tiče Pučkog otvorenog učilišta, samostalna stranica ove gradske ustanove je konačno napravljena. Ravnateljica ima kompletne dokumente što se tiče Zahtjeva za pristup informacijama, dakle sve obrasce. Postoji čak i obrazac za korištenje Kulturnog centra, što prije nije bilo, pa svi oni koji to trebaju mogu putem obrasca to i zatražiti. Na stranici postoje i rukrike: Kultura, Izložbe, Predavanja i predstavljanja, Koncerti i multimedija, Arheologija, Bakanalije, Radionice i tečajevi. Međutim, vijećnica je naglasila kako je zadnje dvije godine glasala protiv prihvaćanja Izvješća o radu ove ustanove iz razloga što konstantno nedostaju samostalni projekti same ravnateljice i što se Izvješće uglavnom sastojalo o najmu prostorija, kino projekcijama i nekoliko kazališnih predstava. Sada su neka događanja nadopunjena ali još uvijek se primijeti nedovoljna angažiranost ravnateljice po tom pitanju.

Zaključak:

Memorijalni centar Faust Vrančić osnovan je 2013. godine, a tek u 2020. godini su usklađeni akti, nadopunjeni obrasci, izvješća o radu, ZAPPI i službena stranica je konačno dobila osnovnu formu po kojoj ova Gradska ustanova funkcionira.

Pučko otvoreno učilište Vodice je osnovano 2006. godine, a tek u 2020. godini dobilo je službenu samostalnu stranicu sa osnovnim podacima, usklađenim aktima, obrascima, izvješćima, ZPPI i ostalim podacima vezano za funkcioniranje ove ustanove.

Dakle, za Memorijalni centar Faust Vrančić bilo je potrebno 7 godina da se naprave osnovne stvari za rad Ustanove, dok je za Pučko otvoreno učilište bilo potrebno 14 godina. 

Vijećnica je zaključila da je zadovoljna sama sa sobom i upornim odbijanje prihvaćanja o radu ovih Ustanova, jer da ove stvari na koje je vijećnica ukazivala nisu bile potrebne, onda ne bi ni sada bile napravljene. 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca