Aktualni sat 23 sjednice GV Grada Vodica

 

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora

 

Druga tema Aktualnog sata 23 sjednice GV Grada Vodica vijećnice LNM, Meri Bandl Valeš odnosila se na Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Vijećnica je na početku izlaganja objasnila o kakvom zakonu je riječ, te navela datume koji su tim zakonom propisani za njegovu primjenu. Zakon sadržava 5 stranica i na 6 stranici nalazi se samo članak 17. s jednom rečenicom. Ni Grad Vodice, kao ni Turistička zajednica, ni neke gradske ustanove (Faust Vrančić, Pučko otvoreno učilište, Gradski parking, Leć) nisu primjenili ovaj Zakon. Od ovog zakona izuzet je dječji vrtić. Od gradskih ustanova koje su primjenile ovaj Zakon, primjenile su ih jedino Gradska knjižnica Vodice, te Javna vatrogasna postrojba koja je napravila početnu procjenu i izjavu.

TO JE DIGITALNA PRISTUPAČNOST?

Digitalna pristupačnost jest praksa prilagodbe mrežnih stranica, mobilnih aplikacija i digitalnih dokumenata kako bi im svi korisnici mogli pristupiti, koristiti ih i razumjeti bez obzira na vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće (privremene ili trajne).

Digitalna pristupačnost polazi od četiri osnovna načela koja zahtijevaju da svi korisnici, bez obzira na svoje mogućnosti, mogu:

  • percipirati informacije i sastavne dijelove korisničkog sučelja (mogućnost opažanja)
  • upravljati korisničkim sučeljem (operabilnost)
  • razumjeti informacije i način rada korisničkog sučelja (razumljivost)
  • pristupiti sadržaju bez obzira na tehnologiju (stabilnost).

 

Tijela javnog sektora dužna su prilagoditi svoje digitalne sadržaje i usluge sukladno europskoj normi EN 301 549.

 

  1. provesti početnu procjenu (procjena u kojoj mjeri su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora prilagođene propisanim zahtjevima pristupačnosti)
  2. prilagoditi mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje
  3. objaviti i redovito ažurirati izjavu o pristupačnosti

S ciljem što učinkovitije prilagodbe zahtjevima digitalne pristupačnosti, preporučamo da se u svakome tijelu javnoga sektora odredi službenik koji će poduzeti potrebne mjere za osiguranje pristupačnosti, primjerice službenik zadužen za administraciju mrežnih stranica. Istim osobama preporučamo i pohađanje edukacijskog programa Državne škole za javnu upravu „Digitalna pristupačnost“

Republika Hrvatska, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Link : https://rdd.gov.hr/digitalna-pristupacnost/254

Vijećnica je navela čl. 13. ovog Zakona koji se odnosi na Poslove inspektorata, kao i čl.14. koji se odnosi na Prekršajne odredbe koji vam donosimo u cijelosti:

Pitanje: Zašto Grad Vodice i gradske ustanove (osim navednih) nisu napravile usklađenje s ovim Zakonom koje su već trebale biti napravljene s obzirom na navedene rokove, ili bar početnu procjenu i izjavu?

Odgovor: Gradonačelnica je prepustila odgovor Tajniku Grada, koji je odgovorio da je stav Grada da pričekaju bilo koji drugi grad da napravi slične stvari i da mogu uzeti sve dobre i loše stvari i da ne idu prvi u ovu priču budući da je jako opsežna i da će do sljedećeg vijeća obavijestiti vijećnicu u kojoj su fazi i gdje su stali.

Zaključak vijećnice LNM:  ”Činjenica je, da ja svaki put ostanem bez konkretnog odgovora na svoje pitanje i činjenica je da svaki put kada se radi o rokovima u ovome Gradu, da su rokovi deklaratorne naravi.”

Sve o ovoj temi možete vidjeti ovdje:

 

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca