Aktualni sat 25 sjednice GV Grada Vodica

Kanalizacija i projektna dokumentacija

Prva tema vijećnika LNM, Ante Juričev Grgića na 25 sjednici GV održanoj 16.12.2020.

 Vijećnik LNM, Ante Juričev Grgić: 

Zanimam me, s obirom da je tema kanalizacije bila već nekoliko puta na sjednicama, a isto tako je održana i tematska sjednica, koji su rokovi, kada će Vodice dobiti sekundarnu mrežu, kada će radovi početi i što je najvažnije, kada će radovi završiti? Druga stvar što se tiće kanalizacije je i samo financiranje kanalizacije. Koliko Grad Vodice sudjeluje u financijskoj konstrukciji, odnosno u kolikom postotku, u odnosu na financiranje iz EU fondova, te na koji način će se to realizirati s bzirom na gradski proračun?

Gradonačelnica Nelka Tomić:

”Već sam odgovorila na to pitanje. Znači, ako Europska komisija JASPERS sada svu tu dokumentaciju obrađuje i radi završne troškovnike onda mi ne možemo kompletno i decidirano znati šta nas čeka. Mi sad čekamo njihovu povratnu informaciju i onda dalje ćemo konkretno znati i usmjerit se u tom smislu. Mi očekujemo da će početak tih radova biti 2021. Detaljnije može Pročelnik Lugović i Perica, vezano za kanalizaciju, početke radova Pročelnik Lugović, a vezano za financije Perica, a mislim da sam ja to odgovorila i da se vrtimo u krug, tako da ne znam ima li pozrebe da još jednom sve skupa ponovimo da očekujemo završne troškovnike.”

Pročelnik Marko Lugović:

”Pa, evo, ja bi Vam samo pojasnio da je JASPERS instrument tehničke pomoći EU koji je kreiran zapravo od dvije Europske banke, Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj.To je zapravo savjetodavno tijelo, da ne kažem kontrolno, za investicije otprilike u iznosima od 50 milijuna eura i veće. Mi smo otprilike na iznosu od 50 milijuna eura. Dakle, šta JASPERS radi? Njegova je osnovna uloga da naon što zaprimi aplikaciju iskontrolira pripremu projekta u smuslu analize troškova, koristi zaštite okoliša kao i planiranje same nabave. Nadalje i sam pregled projektne dokumentacije u smuslu njene studije izvedivosti, načina na koji je prijava složena za dodjelu bespovratnih sredstava. Nadalje, vrlo bitno što Europska komisija inzistira, to je zaštita okoliša i tržišna natjecanja. Znači, sve te detalje u našoj aplikaciji dobro prosijava ovo savjetodavno tijelo. Očekujemo da bi taj odgovor u kakvom stanju je naša dokumentacija trebao doći praktički do konca prvog mjeseca. Nakon toga, ide priprema tender dokumentacije, procjena svih troškovam i tek kad budemo imali tu procjenu tek onda se može govoriti tko i u kojem dijelu će sufinancirati troškove građenja. U prošloj fazi, prvoj, 140 milijuna kuna koliko je utrošeno u Vodicama, udio Vodica je bio svega 7% i on se isplaćivao sukcesivno kako su izvođači postavljali svoje situacije. Koji iznos i na koji način ćemo mi taj iznos osigurati, mislim da će se znati tek onda kad se bude znala i ukupna procjena vrijedna tih radova. Početak, ako i bude u 2021.vjerojatno će biti koncem godine, s obzirom da se radi o velikim iznosima, teškim nabavama u smislu dokumentacije, puno žalbi, tako da ja procjenjujem ako i bude moguće, to će biti koncem 2021. god.”

Vijećnik LNM, Ante Juričev Grgić:

” Nisam dobio odgovor koji san tražija, ali mogu reagirati na sam taj odgovor. Zar mi nismo 2007 god podnijeli zahtjev za bespovratna sredstva od EU? U tom zahtjevu su bili projekti i tu je bilo optimalno rješenje za 2007 god. i taj novac je već uplačen, i taj novac je u Hrvatskim vodama. Mi na tematskoj sjednici koju smo održali na temu kanalizacije o tome je rečeno. U razgovorima sa inžinjerima u gradskom Vodovodu je nam rečeno, i to Vi znate vrlo dobro, da su oni izjavili.: Tko je vama kriv, bili ste prvi na redu, zašto niste to prihvatili? I sada bi se radila naša mreža, a ne ova koja se radi sada u Šibeniku i na potezu  Brodarice.

Kompletna snimka ove teme  i odgovori na ova pitanja nalaze se ovdje:

 

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca