Aktualni sat 25 sjednice GV Grada Vodica

Problemi invalidnih osoba i osoba s poteškoćama u kretanju

Druga tema aktualnog sata 25 sjednice GV, vijećnice LNM, Meri Bandl Valeš:

Vijećnica LNM, Meri Bandl Valeš ukazala je na činjenicu da je prije tri godine imala sličnu temu na GV, te da je nakon njezinog izlaganja pokrenut niz  preinaka u smislu prilaza za invalidne osobe kod određenih objekata kao što su pošta, ambulanta, trgovine mješovitom robom poput Konzuma, banke i sl.
S obzirom da je taj problem na koji je vijećnica ukazala djelomično riješen, vijećnica je ukazala na problem koji nije riješen, a odnosi se na dio katastarske čestice na potezu od pijace do pošte označen kao nasip i koji  ima 3629 m2. Dakle, riječ je o nasipu, pomorskom dobru, Općine Vodice. Vijećnica je ukazala na činjenicu da sve terene što pogleda naiđe na nerazvrstane ceste, pomorsko dobro ili nešto što uopće nije katastarski riješeno. Na tom dijelu postoji 6 poslovnih prostora te da osobe starije životne dobi nemaju mogućnost prihvata, odnosno neki rukohvat kako bi se lakše mogli kretati po nekoliko stepenica koje se tamo nalaze. Sada je napravljen taj rukohvat, međutim invalidne osobe opet ne mogu koristiti usluge tih poslovnih prostora, jer nema prilaza za njih.
Isto tako, s obzirom da je vijećnica nedavno saznala da Gradska knjižnica ima lift u svome objektu, zanimalo je zbog čega je napravljen parking koji ograničava pristup tom liftu, odnosno, invalidne osobe nemaju mogućnosti pristupa tom liftu, kao ni korištenju istog. Dakle, činjenica je da taj lift uopće nije u funkciji. Vijećnica vjeruje da mnogi građani i ne znaju za postojanje tog lifta, jer od kad je postavljen nitko ga ni ne koristi. Vijećnica je zamolila za objašnjenje, zašto se dva parkirna mjesta ili koliko je već potrebno, ne uklone, kako bi se osigurao pristup tom liftu svim invalidnim osobama i osobama s poteškoćama u kretanju.

Gradonačelnica Nelka Tomić: ” Ja ću najprije pohvaliti i zahvaliti gđi. Bandl Valeš što vodi računa o invalidnim osobama. To je stvarno za svaku pohvalu. Ja kao Gradonačelnica pozdravljam njene namjere vijećnice i njezinu želju da primijeti nedostatke i da reagira. Što se tiče Gradske knjižnice i tog problema, nisam upoznata s tim, zato jer smatram da svaka Ustanova, ne svaka, nego zaista svaka Ustanova ima svog ravnatelja. i mislim da je ravnatelj taj koji treba upozoriti na problematiku u svojoj Ustanovi. Ja nisam čula to od ravnateljice koju moram pohvaliti za njen rad, ali eto o tom problemu nisam čula, a i ne znam za taj problem. Možda gosp. Lugović zna, ali ja ne znam da lift ne radi i da su zatvorena pristupna mjesta invalidima. Hvala gđa. Meri Bandl Valeš što ste na to upozorili. Obratiti ću na to pozornost i razgovarati ću o tome sa ravnateljicom ako bude potrebe za tim. Možda gosp. Lugović ima neka saznanja.”

Pročelnik Marko Lugović: ”Pa, ja mogu reći da prilikom bilo koje rekonstrukcije, bilo kojeg prostora na području Grada Vodica, definitivno se najprije vodi računa o invalidnim osobama. Područje marine, puno je prije isprojektirano nego je gđa. Bandl davala svoje primjedbe, tako da u sklopu te rekonstrukcije involvirani su svi prilazi, svim objektima javne namjene. Ovo o čemu gđa. govori, radio se o objektima koji su u privatnoj namjeni, terasa je u privatnoj namjeni, i ima li volje dotični vlasnik tih objekata napraviti invalidsku rampu, rukohvat i sve ono što bi po meni trebao, to isključivo ovisi o njemu. Taj prostor nije pod ingerencijom Grada, jer da je, mi bi to već davno napravili.
Što se tiče knjižnice, knjižnica ima invalidsku rampu do samog ulaza i pristup koji su za sva tri kata.”

Meri Bandl Valeš: Gosp. Lugoviću, ono što ste rekli nije točno, jer poslovni prostori jesu u privatnom vlasništvu gosp. Duvnjaka, međutim prostor ispred njih je vlasništvu Grada jer Vaši djelatnici u slučaju postavljanja reklame traže naplatu za to postavljanje.
Osim ovog problema invalidnih osoba, s obzirom da dolazi Božićno vrijeme i da su svaki put. u vrijeme darivanja postajale kućice gdje su se udruge kao ”Daj pet od srca” angažirale u vezi potrebitih, bolesnih itd. zanima me zbog vremena korone, da li će ove godine biti tako nešto organizirano, s obzirom da mi je poznato da ima potrebitih za takvim sredstvima. I na koncu, kakav je konto tog računa s obzirom da je gđa. Gradonačelnica svojevremeno izjavila da će dio svog prihoda uplaćivati upravo u tu udrugu. Dakle, da li ta udruga u slučaju da se ne bude organiziralo prikupljanje tih sredstava postavljanjem tih kućica, da li ta udruga ima neka sredstva za te osobe?

Odgovore na ova pitanja da li su Pročelnik Lugović i Pročelnik Perica.

Kompletnu snimku ove teme kao i sve odgovore na pitanja pogledajte ovdje:

 

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca