Aktualni sat 25 sjednice GV Grada Vodica

24 sjednica Gradskog vijeća

Gradonačelnica je nekompetentna, Tajnik nije ovlašten, Predsjednica Odbora za Statut i Poslovnik ne može odgovoriti jer je vijećnica, kao ni Predsjednik GV

Odraz  gušenja demokracije, kršenja Statuta i Poslovnika, te prekoračenje ovlasti Predsjednika GV

Prva tema aktualnog sata 25 sjednice GV Grada Vodica, vijećnice LNM, Meri Bandl Valeš u ime kluba vijećnika:

Meri Bandl Valeš:
” Sve vas lijepo pozdravljam.
– Zapisnik sa prošle sjednice jako dobro pokazuje da su na 24 sjednici neki gosti bili prisutni od samog početka – sjednice, a da su drugi pozvani u 12.00 sati.
– Ako je postojalo protestno pismo od 11. 11. 2020. u kome je navedeno da se o njemu obavijeste svi vijećnici, zašto nismo dobili tu obavijest? A postojao je i rok od 15 dana do sazivanja tematske sjenice 26. 11 .2020.
– Zbog čega je došlo do iskorištavanja ovlasti od strane Predsjednika GV na koje nitko iz Grada nije reagirao s obzirom da je prva sjednica odgođena, odsutna je bila gradonačelnica i HDZ-ov vijećnik, a druga je sazvana, odsutna je bila gradonačelnica i oporbeni vijećnik, u potpuno istoj situaciji? Znači li to da je HDZ-ov vijećnik više vrijedan od oporbenog vijećnika?
– Ako se po novom pravilu koji je uveo Predsjednik GV glasuje o održavanju tematske sjednice, znači li to da se ni jedna sjednica Gradskog vijeća neće održati jer HDZ + HSS imaju većinu u Gradskom vijeću? Ili je u ovom slučaju postojao određeni razlog da pojedini pročelnici Grada i gosti ne odgovore na pitanja koja smo namjeravali postaviti?
– Prekinuta sjednica od strane Predsjednika GV nije objašnjena Poslovnikom, s toga vas molim da nam svima objasnite proceduru nakon toga: da li će sjednica biti održana, u kojem roku i na koji način? I molim vas da mi navedete članak Poslovnika ili Statuta koji navodi da je sjednica održana po Poslovniku s obzirom na navedeno.
Pitanje upućijem gđi. gradonačelnici ili pročelniku upravnih službi.?”

Odgovor gradonačelnice nalazi se na snimci od 2.23 min.
Gradonačelnica Nelka Tomić:
” Gospođo vijećnice, ne osijećam se kompetentnom da to pitanje osim jednog dijela, a to je, da je sve vezano za problem Tijašnice na nadležnim službama. Znači sve inspekcije itekako imaju tu dokumentaciju. Grad Vodice je također sve vezano za dio koji je u komepentenciji Grada Vodica proslijedio nadležnim institucijama. Dakle, mi nismo nadležne institucije da ispitujemo, ako postoje u smislu građevinske inspekcije, pomorskog dobra, mi nismo ta služba koja to ispitujemo. Naravno da je Tijašnica u našoj domeni. Ono što smo trebali napraviti smo napravili. Na Vaše pitanje u vezi te sjednice, mislim da nisam kompetentna za to.”

Tajnik Grada, Marselo Mitrović Matić:
”Sve vas lijepo pozdravljam. Na Vaše pitanje ja bi samo rekao i ponovio ono što ste Vi rekli, ja mogu govoriti samo ono što piše u Poslovniku. I nisam ovlašten da dajem takva tumačenja. Ovo Gradsko vijeće ima Odbor za Statut i Poslovnik koji su ovlašteni davati takva mišljenja i davati takva mišljenja i mišljenja o bilo kojim dijelovima Poslovnika. Ja mogu samo ponoviti ovo što je rekla vijećnica, da navedena situacija nije predviđena u Poslovniku i iskreno ne znam kako je Predsjednik GV u ovoj situaciji trebao postupiti. Međutim, mislim da mu nije ostavljeno ni puno izbora na koji način postupiti, jer, ovaj, nije ima adekvatne uvijete da bi uopće se rasprava mogla odvijati niti da bi se sjednice mogle odvijati. A ovisno o nastavku ili nenastavku sjednice, ja tu kao Pročelnik Tajništva nisam mjerodavan niti ovlašten da odlučujem o takvim stvarima, tako da to ostavljam  vama vijećnicima da raspravite i da donesete neku odluku koja će biti na dobrobiti Grada Vodica i građana Grada Vodica.”

Meri Bandl Valeš :
”Znači, Gradonačelnica nije kompetentna, Tajnik Grada koji je magistar prava isto tako nema odgovor na moje pitanje, a nema odgovor na moje pitanje niti Predsjednica Odbora za Statut i Poslovnik. Ma,  dajte molim vas, ne znam,  ovo sjednica se pretvorila doslovce u cirkus. Ako sam ja konkretno tražila koji članak Statuta i Poslovnika navodi da je održana, odnosno nije održana po Poslovniku, vi očito nemate odgovor na to pitanje. Isto kao i ovo: Na temelju čega ste Vi, a ja Vam sad opet ne mogu  kao Predsjedniku GV, postaviti pitanje, tko će meni onda odgovoriti na takva pitanja? Vi ste prekršili svoje ovlasti, jer vaše ovlasti koje ste Vi uzeli  sebi za pravo se ne odnose na ni jedan članak Poslovnika. Prema tome: Kome ja da postavim pitanje? Ministru uprave?”

Na ostala pitanja navedena na početku, također nije bilo odgovora. Vijećnica je zatražila odgovor i pismenim putem.

Kompletna snimka ove teme, pitanja i svi odgovori nalaze se ovdje:

Odgovor na vijećničko pitanje dostavljen je i u pisanom obliku:

O načinu vođenja sjednice i odgovorima nadležnih prosudite sami.

 

 

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca