Aktualni sat tematske sjednice 04.12.2019.

Vrtić i bazne stanice

Treća tema aktualnog sata tematske sjednice GV Grada Vodica, vijećnice LNM, Meri Bandl Valeš je bila – Vrtić i bazne stanice.

 ”S obzirom da su postavljeni temelji za novi dječji vrtić u Doćinama, zanima me što ste poduzeli po pitanju uklanjanja bazne stanice koja se nalazi u neposrednoj blizini?”

Vijećnica Bandl Valeš : ”S obzirom da se na zgradu ambulante postavio sustav monitoringa zračenja elektromagnetskih polja i da građani na određenoj stranici mogu pratiti izmjere tih mjerenja, mene zanima zašto je to uopće tamo postavljeno, zašto nije postavljeno tamo gdje će biti vrtić, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi bazna stanica. Isto tako zašto to nije postavljeno na policijskoj postaji gdje ima 10 baznih stanica? Ili ako hoćete, zašto ne postavite na moj balkon pa biste imali stereo, s jedne strane 10 baznih stanica s policije i na hotelu Skala s druge strane. Jer, činjenica je da tamo, u krugu 400 metara ako ne i više, na objektu na koji ste postavili uređaj, apsolutno nema baznih stanica. Bila su dva prosvjeda, ljudi su zaustavili postavljanje na zgradu bivšeg Dekora, pa ne vidim  razlog zbog čega je taj sustav montiran na ambulantu, u vrijednosti od 19 600 kn i mjeriti će tri mjeseca – koga će on mjeriti, što će on mjeriti i zašto je utrošen taj novac. Dakle, moje pitanje je, ako se već uložio taj novac zašto se uređaj nije postavio tamo gdje postoji bazna stanica gdje će biti vrtić i zašto se nije postavilo u ulicu Lasan Ante Kabalera koja ima izuzetno puno baznih stanica?”

  • ”Taj uređaj je mobilan i može se premjestiti. Gospodin, naš,  inženjer Ivan Meštrov je sa stručnim timom analizirao lokacije za bazne stanice. Jedna od prvih je ta koju ste naveli. Uređaj nije fiksiran, nema temelje i lako se može premjestiti na druge lokacije”-  odgovorila  je gradonačelnica.

Što će mjeriti uređaj koji je postavljen na zgradu ambulante gdje nema baznih stanica, očito znaju samo vladajući zajedno sa stručnim timom koji se spomenula gradonačelnica. Ili je poanta u dijelu gradonačelnicine rečenice ”…stručnim timom analizirao lokacije za bazne stanice”. Znači li ovo da će bazna stanica biti postavljena upravo na zgradu ambulante kad mjerenja pokažu da zračenja nema, pa da se i taj dio Vodica izjednači sa ostalim zračenjima po Vodicama?!

Slika prikazuje baznu stanicu u neposrednoj blizini dječjeg vrtića

Postoji jedan članak, slučaja iz Zadra:

PRESEDANSKA ODLUKA GRAĐEVINSKE INSPEKCIJE: Bazna stanica na Plovaniji mora se ukloniti jer nema uporabnu dozvolu! Slijedi li masovno micanje repetitora jer ni jedan u Zadru nema uporabnu dozvolu?

U istom članku se navodi:

”Naime, građevinska inspekcija je obavila nadzor nad antenskim prihvatom koji se nalazi na krovu obiteljske kuće i nakon pregleda građevine utvrđene su povrede članka Zakona o gradnji te je doneseno rješenje investitoru da ukloni spornu građevinu, odnosno baznu stanicu.”

Vijećnica Bandl Valeš:

Dakle, ovo je mogućnost sa kojom se može, da se hoće, ukloniti bazna stanica koja je neposredno u blizini određenih objekata i samih građana.
Ja sam Vas pitala što ste poduzeli? Mislim da još uvijek, bez obzira na naša pitanja, niste poduzeli ništa, a postoji mogućnost!

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca