Aktualni sat Županijske skupštine 05.11.2019.

Čija je odgovornost za donošenje i suglasnost na Prostorni plan Grada Vodica bez ucrtanog nelegalnog podmorskog kanalizacijskog ispusta i onečišćenje mora? Kome uputiti kaznene prijave?

Marko Mačukat, član Liste našeg mista, na Nezavisnoj listi Stipe Petrine, Županijska supština šibensko-kninske županije

” Ponavljam pitanja koja sam postavio na prošloj sjednici i tražim javna očitovanja Župana i županijskih službi:
Prepumpna stanica na vodičkoj rivi, bez ikakvog pročistača, separatora, rešetki i sita, upumpava fekalije u cijev nelegalnog podmorskog ispusta koji se nalazi 400 metara od ograđenog dijela plaže na poluotoku Punta u Vodicama. Na dubini od 19 metara, direktno iz cijevi u more izlaze i čestice, sitne čestice plutaju poput vulkana, a krupni otpad se slaže na mutnom dnu (postoje snimke ovog ispusta). Dakle, ovo je ekološka katastrofa kojoj kumuju mnogi. Neki direktnim prikrivanjem, a neki…

 

Prilikom susreta sa ministrom Štromarom (Predrag Štromar, Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja), 25.11. 2019. na moje pitanje: Kako je moguće da Ministarstvo da suglasnost na prostorni plan Grada Vodica, iako postoji nelegalan i neucrtan podmorski kanalizacijski ispust, minitar Štroman odgovara – Podigni tužbu. Podigni, kaže, prijavu.
Protiv koga sve da podignem kaznenu prijavu pitam ja vas?
Odgovornih u Gradu Vodicama koji su sudjelovali u izradi prostornih planova, od Odbora za prostorno planiranje, preko Upravnog odjela za prostorno planiranje i Upravnog odijela za komunalno-vodni sustav, do Izrađivača planova?
Da li da dignem tužbu Županijskog odbora za prostorno uređenje koji nije dao upozorenje da podmorski ispust nije ucrtan?
Protiv Hrvatskih voda, koje su dužne voditi računa o podmorskim kanalizacijskim ispustima i baviti se onečišćenjem istih?
Vodovodu i odvodnji Šibenik koji upravljaju sustavom odvodnje u Vodicama u koji spada i nelegalan ispust?
Lučku upravu, na čijem se području nalazi..?
Zavod za javno zdravstvo šibensko-kninske županije koja vodi računa o čistoći mora i mora znati za ove fekalije?
Županijska tijela koja na županijskoj skupštini donose koncesijska odobrenja za podmorski ispust?
Tijela koja izdaju vodopravne dozvole za koncesijski ispust?
Neka mi oproste svi koje sam zaboravio navesti a osijećaju se krivim za navedeno stanje. Od navedenih koji su prisutni tražim pojedinačna očitovanja o slučaju. I moj je zahtjev ovakav: Zahtjevam momentalnu reakciju nadležnih, da se cijev nelegalnog podmorskog ispusta ukloni iz mora, te da se izvrši sanacija morskog dna od stotina tona nagomilanog otpada, a koji je izašao iz cijevi.”
Poslušajte što je odgovorio Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić. Od Župana Pauka – ni riječi.

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca