Aktualni sat Županijske skupštine

Nelegalni podmorski ispusti otpadnih voda

Aktualni sat Županijske skupštine  Šibensko-kninske županije, održan je 31.07.2019. u Drnišu. Vijećnik LNM, Marko Mačukat, na Nezavisnoj listi Stipe Petrine, postavio je konkretna pitanja gosp. županu Goranu Pauku vezana za nelegalne podmorske ispuste otpadnih voda.

Marko Mačukat: ”Da li vam je poznato da je otvoren i da li ste prisustvovali otvaranju pročistača otpadnih voda konglomeracije Vodice-Tribunj-Srima, vrijednog 141 milijun kuna?”

Ljudi u Vodicama sanjaju kanalizaciju, ali taj san neće tako uskoro dosanjati. Neki govore da pročistač radi samo da ga nitko nije otvorio, dok priče iz stvarnosti govore tužnu i jadnu priču o cisternama smradu i jadu.

Vijećnik Marko Mačukat:Tko daje koncesije za podmorske ispuste otpadnih voda?
Tko je odobrio koncesiju  za podmorski ispust otpadnih voda u Vodicama ?
Tko je zadužen  za ucrtavanje podmorskog ispusta otpadnih voda u prostorne planove  Šibensko- kninske županije?
Tko je zadužen za ispitivanje kakvoće mora u blizini podmorskog ispusta otpadnih voda?”

  

Slike prikazuju  podmorski ispust Grada Vodica koji je u uporabi desetljećima, iako nema koncesijsko odobrenje županije za podmorski ispust. Taj podmorski ispust nije ucrtan u prostorne planove Grada Vodica, kako one iz 02. mj. 2013. tako ni u zadnje izmjene iz 01. mj. 2019. godine. Također nije ucrtan ni u županijski prostorni plan iz 04.mj. 2013. Zahtijevamo da se predmetna cijev podmorskog ispusta ukloni u najkraćem mogućem roku, a najdalje do početka sljedeće turističke sezone 2020. godine, te paralelno sa uklanjanjem cijevi podmorskog ispusta da se ukloni i objekt “GOVNARA” sa rive u Vodicama koja je ruglo, a prestala je služiti kao objekt u kojem se nalaze pumpe za fekalije na nelegalnom podmorskom ispustu.

 

Vijećnik LNM, Marko Mačukat:

”Ispust u Vodicama nije ucrtan u prostorne planove, nema koncesiju i nalazi se manje od  500 metra od obale, a oko 400 metra od prostora za kupače – kako je to moguće?

Tko je odgovoran za takvo stanje i kako je moguće da je taj ispust u funkciji desetljećima, čak je i obnovljen prije 5-10 godina a nigdje o njemu nema nikakvog traga osim što su svo to vrijeme iz njega izlazile fekalije?

Neka  mi netko pojasni sadašnje stanje….”

 

Projekcija trase ispusta  koji je nelegalan i samo mjesto ispusta fekalija:

Primjer koncesijskog odobrenja ispred Tribunja, dok Vodice ne posjeduju ovakav dokument, jer ne postoji koncesijsko odobrenje.

LNM je u posjedu samo kompletne audio snimke našeg vijećnika Marka Mačukata sa Županijske skupštine koju smo uz nekoliko njegovih slika pretvorili u videozapis.  Što je na postavljena pitanja odgovorio Župan, odnosno što nije odgovorio i kakvo objašnjenje su dali pročelnici, možete poslušati ovdje:

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca