Bazne stanice i sustav MEP

Posjeduje li Grad Vodice izračune monitoringa zračenja elektromagnetskih polja prije 29.12.2019. godine?

Sustav monitoringa zračenja elektromagnetskih polja postavljen je u Vodicama na zgradu ambulante 29.11.2019.godine. Iznajmio ga je Grad Vodice od Končar instituta za elektrotehniku na  3 i po mjeseca ( dopis pročelnika Lugovića), po cijeni od 19.600 kn + PDV.

Prvi Zahtjev za pristup informacijama ( Bazne stanice ) koji je vijećnica LNM uputila osobi za informiranje u Gradu Vodicama, gosp. Marcelu Mitrović-Matiću, spojen je sa ostalim podnesenim zahtjevima u jedan upravni postupak, te odbijen od strane istog, pod obrazloženjem da je vijećnica izvršila politički atak na njega kao osobu za informiranje, kao i na pročelnike ureda u Gradu Vodicama i onemogućila ih u radu. Nakon upućene žalbe Povjereniku za informiranje u Zagrebu, Povjerenik donosi Rješenje kako je žalba osnovana i zahtijeva razdvajanje zahtjeva koji su spojeni u jedan upravni postupak, što znači da je gosp. Mitrović-Matić kao osoba zadužena za informiranje u Gradu Vodicama dužna odgovoriti na ovaj zahtjev u roku od 15 dana. Rješenje Povjerenika za informiranje iz Zagreba, Grad Vodice je zaprimio 20.12.2019. što znači da u roku od 15 dana moraju dostaviti potrebnu informaciju. S obzirom da je Grad zatražio zakonsku odgodu od 15 dana, odgovor se treba dostaviti do 20.01.2020. U slučaju upućivanja odgovora putem pošte, zakonski je dopušten rok i iza 20.01.2020. ako je dopis upućen zadnjim danom, što znači da preostaje nekoliko dana za dostavu primatelju.

Zašto je ovaj odgovor važan?

Odgovor je važan upravo zbog pitanja koja su postavljena u zahtjevu. Zahtjev je upućen 25.03.2019. iz razloga što ni  na sjednici 2019. godine vijećnica LNM nije dobila odgovore na pitanja vezane uz temu Baznih stanica. U zahtjevu se između ostalog traži pod točkom 8.) da li su bazne stanice predviđene prostornim planom, pod točkom 10.) koliko puta je Grad zatražio takva mjerenja i izračun štetnog zračenja, te pod točkom 11.) preslike svih izračuna dostavljenih Gradu.

S obzirom da je Grad iznajmio sustav MEP 29.12.2019. godine, moguće je da takvih mjerenja nije ni bilo 2018.godine, kao ni prije toga, te nisu ni mogli dostaviti preslike tih izračuna! Ovo postaje vrlo zabrinjavajuće s obzirom koliko godina već postoje bazne stanice u Vodicama. Ipak, pričekajmo odgovore na zahtjev.

Kompletan Zahtjev za pristup informacijama na temu Bazne stanice upućen osobi za informiranje u Gradu Vodicama  25.03.2019. godine možete vidjeti ovdje:

Odgovor na pitanje vijećnice LNM sa sjednice GV Grada Vodica, vijećnica je dobila od pročelnika Lugovića 13.01.2020.godine. Poučeni iskustvom kako odgovore na pitanja ne dobivamo, ili ih dobijemo nakon nekoliko mjeseci ili ih dobijemo nepotpune, vijećnica LNM je uputila novi Zahtjev za pristup informacijama, prije dobivenog nepotpunog odgovora gosp. Lugovića, dakle zahtjev je upućen 03.01.2020. i zatražila konkretne odgovore vezane za sustav MEP.

Kompletan Zahtjev za pristup informacijama vezano uz temu MEP možete vidjeti ovdje:

Sve odgovore na postavljena pitanja iz oba zahtjeva, objavit ćemo odmah kad ih dobijemo.

 

 

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca