STRAH (drugi dio) – lokalistika

Ante Juričev Grgić:

”Evo iza mene su ostale četiri pune godine aktivizma na lokalnoj političkoj sceni kao nezavisnog vjećnika Gradskog vijeća. Jedno veliko iskustvo sa jednim jakim okusom gorčine i razočarenja, ali svakako jedno novo iskustvo i velika škola. Naravno da mi nije ža’ pogotovo jer san da’ sve od sebe ali nije to predmet ove teme. jer van želin približiti poimanje STRAHA kroz neke prilike i susrete i komunikacije sa mojima sumještanima kojih je bilo nebrojeno u proteklih četiri godine.

Primjetija san, od kad san posta vijećnik, jedan moj prijatej odjedanput kao da me izbjegava, pa ja po onoj staroj ako neče Muhamed brdu oče brdo Muhamedu, dođen ja do moga prijateja i pitan kolega šta se desilo, je si ti nešto jut  name?

Kolega ja podržajen to šta ti radiš, ali nije baš poželjno da me se vidi u tvomu društvu, znaš ja moran misliti nase i svoju obitelj a obitelj je prije svega, nadan se da me razumiš i da se nećeš jutiti na me.

Dođe mi jedan drugi sumještani i kaže: Kolega triba bi ti napraviti to i to, tamo reči njima i ukazati na to i to i slušan ja njega i pratin po ure  i ka san ga sasluša do kraja, kažen mu nema problema prijateju, nego reci ti meni kad si već toliko u toj problematici, bi li se ti malo aktivira. Ops, šta je tebi, mene politika ne interesira. Kako ne interesira, a već mi po ure i više govoriš šta bi ja triba napraviti, nije problem, ali zajedno ćemo biti jaći. Svi ste vi isti. A koji to mi?

Jedno jutro zvoni meni zvono na vratima kuće, ja doli na vrata, ispri jedan naš Vodičani kojega ne vidin baš često, i naravno pitan šta triba i kaže on meni : Meni su rekli da se tebi javin radi problema računa za smeće. Valjda zbog toga jer san tu problematiku u više navrata obrazlaga na Gradskom vijeću, i naravno pitan ga kako mogu pomoći i o čemu se radi. On izvadi račun o smeća i pruži mi ga i kaže evo pa ti to meni riješi. Ja ga u čudu gledan, ali opet nastojin imati razumjevanja i pokušavan mu objasniti da mu ja to ne mogu riješiti ali da ja to pokušavan riješiti za sve građane raskrinkavanjem novog modela plačanja smeća koji je napravljen na štetu građana i da planiran povesti mirni prosvjed ispri uprave Leća i peticiju. Pa neka samo stane 20 metri iza mene, ja ću biti naprid i govoriti u žutoj majci tako da nas je više. A nebi ja, mene to ne zanima. Kako ne zanima, a doša si ko’ mene sa računon o smeća. E ja san mislija da ti to meni rješiš, a mene politika ne zanima, i ne triba meni problema u životu.

Ovo su samo neki od nebrojenih primjera, ali zanimljivo iako svaki ima svoju formu i sadržaj, jedna je konstanta, a to je: sve je u redu dok ne dođe do trenutka kada se pojavi upit za aktivaciju, u tom trenutku kreće obrat i napad kao obrana. STRAH je zajebana stvar, ali je tu.

Zanimljivo je da ima jedan dan. Jedan dan u četiri godine kad oni koji su stvorili taj STRAH drču, a to je dan izbora, samo taj dan. I na taj dan večina onih koji skrivaju svoj strah kvazinezaintresiranoću i ignoriranjem ne iziđu na izbore .To je Bogu za plakati, pa ako misliš da nemaš za koga ti glasaj protiv  ali izađi i pogledaj im u lice i nervozu koju im stvara tvoja pojava na biralištu.To je tvoj dan. Dan kada pada STRAH ,ali bez tebe neće pasti sigurno.”

 

Facebooktwittermail
  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja, primjedbi ili prijedloga slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca